DTSO Başkanı Cemal Can, 'Aşure-i Nuh'u' Markalaştırdı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Doğubayazıt Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Doğubayazıt Ticaret ve sanayi Odası iş birliği ile Nuh’un Gemisi’nin izi olduğu kabul edilen alanda yüzlerce kişiye ‘Aşure’ ikram edildi.

Gündem Yayın: 29 Temmuz 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 29.07.2023 14:55:00
Editör - Yılmaz Daş
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Doğubayazıt ilçesine bağlı Telçeker Köyünde Muharrem ayı dolayısıyla hem Kerbela Şehitlerini anmak hem de Nuh Tufan’ının ardından Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’nda karaya oturmasından sonra gemide kalan son yiyeceklerin karıştırılarak yapılan ilk yemek olan Aşureyi, ortaya çıktığı topraklarda dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen programda, Ağrı merkez ve ilçelerinden gelen vatandaşların yanı sıra onlarca yerli ve yabancı turist, Nuh’un Gemisi’nin izi ile Ağrı Dağı manzarası eşliğinde dağıtılan Aşureyi tattı.

Aşure dağıtımı öncesi gerçekleştirdikleri etkinliğe ilişkin konuşan Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci, Nuh’un Gemisi’nin izinin nerede olduğu konusunda, Ağrı ile Şırnak arasında tatlı bir rekabet olduğunu ifade ederek, amaçlarının kentin tanıtımını yapmak ve turizm faaliyetlerini canlandırmak olduğunu söyledi.

‘Gemi, Cudi’den kalktı, Ağrı’ya indi’

Ağrı ile Şırnak arasında yaşanan tatlı rekabetin ortaya yeni şeyler koymak adına olumlu olduğunu ifade eden Ekinci: “Her yıl Muharrem Ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanmaktadır. Ayrıca bizde rivayet odur ki, Aşurenin kökeni de Hz. Nuh Peygamberimize dayanmaktadır. Bizde bu gün bu özel nokta da, Hz. Nuh’un Gemisi’nin siluetinin bulunduğu bu özel noktada hem ilçemizdeki turizmi geliştirmek hem de bölgede bir farkındalık oluşturmak için bir araya geldik. Çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Yansımasının güzel olacağını düşünüyorum. Geminin Şırnak’ta mı, yoksa Ağrı’da mı ? olduğu ile ilgili tatlı bir rekabet var. Malumunuz bilenler vardır. Ben Şırnak vali yardımcılığından buraya geldim. Yaklaşık 1 yıldır buradayım. Şırnak’ta iken geminin orada olduğu ile ilgili propaganda yaptık. Çalışmalar yaptık. Buraya geldik. Artık Ağrılı olduk. Şimdi de burada olduğu ile ilgili propaganda yapıyoruz. Bu tatlı rekabet olması güzel bir şey. Gerçekten güze bir şey. Çünkü rekabet olduğu için ortaya güzel şeyler koymak için çalışıyor ve çabalıyoruz. Bundan sonra da ben Şırnaklı kardeşlerimi de kırmamak adına ‘Gemi, Cudi’den kalktı, artık Ağrı’ya indi’ şeklinde ifade etsem. Her iki ilimizi de kırmamış olurum diye düşünüyorum.” Dedi.

‘Aşureyi, doğduğu topraklarda markalaştırmak için çaba sarf edeceğiz’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ da Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi ve Doğubayazıt’ın aynı anda akıllarda yer edinmesini istediklerini ifade ederek: “Bilindiği gibi Aşure, Nuh Tufan’ından sonra ortaya çıkmış bir yiyecek. Bizim buradaki ana temamız, Aşureyi, Ağrı’yı, Doğubayazıt’ı ve Nuh Tufanı’nı bir araya getirebilmek. Biz şunu istiyoruz; Aşure denildiğinde Doğubayazıt ve Nuh’un Gemisi, Nuh’un Gemisi denildiğinde Doğubayazıt akıllara gelsin. Bununla ilgili bu gün Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte bir Aşure ikramında bulunduk. Programımıza da Aşure-i Nuh ismini verdik. Bundan sonraki amacımız, coğrafi işaretini alarak Aşureyi, markalaştırmak ve Aşurenin aslında doğduğu topraklarda markalaştırmak için çaba sarf edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

‘Bu dünya çapında bir olay’

Etkinliğe ilişkin konuşan Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can ise gerçekleştirdikleri programdan sonra her yıl Nuh’un Gemisi’nin izinin olduğu Telçeker köyünde geleneksel olarak aşure dağıtacaklarını ve Aşurenin, Ağrı’ya ait bir marka olması için çalışma yapacaklarını ifade ederken, Türkiye'de ilk olarak 1984 yılında Telçeker köyünde Nuh’un Gemisi’nin izinde, ekibi ile araştırma yapan Doç. Dr. Salih Bayraktutan, bölgede bulunan kütlenin, net bir gemi oluğunu kaydederek: “ Bu programın anlamı şu; madem gemi burada, gemiden sonraki kalan aartıkların toplanması ile yapılan ilk yemek Aşure ise bunun tanıtmak, yaşatmak için yapılmış güzel bir program. Dediğim gibi güzel bir program. Nuh’un Gemisi ile ilgisi olduğu için bu bölgenin kültüründe bu var. Çok güzel bir etkinlik. Bunu Doğubayazıt, Ağrı ve Kültür Bakanlığı sahip çıkarsa çok müthiş bir turist gelir. Sadece Aşure üzerinden değil, Nuh’un Gemisi’nden dolayı dünyanın her tarafından insanlar gelir buraya. Çünkü bu dünya çapında bir olay.”  İfadelerini kullandı.

‘Dünyanın her tarafından birçok insan, Nuh’un Gemisi’nin burada olduğuna inanıyor’

Öte yandan bölgeye Polonya ve Honkong’dan gelen turistlerde hem aşure yedi hem de Nuh’un Gemisi’nin izini gezdi.

Turist kafilesine rehberlik eden Mustafa Ersin: “ Bu gün İtibari ile Ağrı Dağı zirvesinde indik. Doğubayazt’ı ve İshak Paşa Sarayı’nı gezdikten sonra Nuh’un Gemisi izine geldik. Burada Aşure yediler. Herkes çok memnun oldu. Teşekkür ettiler. Aşureyi de çok beğendiklerini söylediler. Teşekkür ettiler. Organizasyonun tamamına hayran kaldılar. Dünyanın her tarafından birçok insan, Nuh’un Gemisi’nin burada olduğuna inanıyor. Bu gün buraya gelen grubumuzda buna inanıyor. İnanmasalardı buraya gelmezlerdi” Diye konuştu.

Halk oyunları gösterisinin de olduğu programa Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci’nin yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan ve yönetimi ilçe belediye başkanları, kurum amirleri, vatandaşlar ve onlarca yerli ve yabancı turist katıldı.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.