AJANS04 – Ağrı’da 8 yıl önce kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin biri tutuklu 7 sanığın yargılandığı dava, 11 Haziran tarihine ertelendi.
2018 yılında yaşanan olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Yeniden görülen davada, sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar A.A, Y.A, B.D, H.D. ve M.A.A, Leyla Aydemir’in babası Nihat Aydemir, taraf avukatları ve tanıklar katıldı. Geçen celse tutuklanan amca Yusuf Aydemir, duruşmaya cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlanırken, tutuksuz sanık M.A. duruşmaya katılmadı.
Tanık olarak dinlenen AFAD çalışanı A.E., olay döneminde Ardahan’da görev yaptığını ve olayla bir ilgisinin bulunmadığını belirtti. A.E., “Sohbet ederken gerçekler ortaya çıkar diye ses kaydı aldım, bildiğim bir şey yok, aileyi tanımıyorum. Böyle bir çocuğun aniden ortadan kaybolması üzerine vicdanen ses kaydı aldım.” dedi.
10 yaşındaki tanık Ü.A. ise olayın yaşandığı döneme ilişkin herhangi bir şey hatırlamadığını ifade etti.
Sanık Yusuf Aydemir savunmasında suçlamaları reddederek, Leyla’nın bulunduğunu duyduktan sonra traktörle bölgeye gittiğini, köy içinden bir çocuğu da yanına aldığını ileri sürdü. Aydemir, “Jandarmaya ‘Leyla sağ mı?’ diye sordum. Bana ‘Öldü.’ dediler. Ben o sırada sağ olduğunu sanıyordum. Telefonum bozulmuştu, tamire vermiştim. Bu süreçte tuşlu telefon kullandım. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum.” ifadelerini kullandı.
Diğer sanıklar A.A, Y.A, B.D, H.D. ve M.A.A. ise mağdur olduklarını öne sürerek beraat talebinde bulundu.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Yusuf Aydemir’in tutukluluğunun devamına ve anne Şükran Aydemir’in dinlenmesine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de kuvvetli suç şüphesi, delilleri karartma ve kaçma ihtimali gerekçesiyle tutukluluğun devamına hükmetti. Tutuksuz sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin sürdürülmesine karar verildi.
Mahkeme, anne Şükran Aydemir’in bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verirken, eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı 11 Haziran’a erteledi.
Öte yandan olayın geçmişine bakıldığında, Leyla Aydemir’in 15 Haziran 2018’de Ramazan Bayramı sırasında ailesiyle birlikte gittiği Bezirhane köyünde kaybolduğu, 18 gün sonra ise yerleşim yerine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta, akarsu kenarında cansız bedeninin bulunduğu biliniyor.
Olayın ardından açılan davada, 2 Ekim 2020’de görülen karar duruşmasında amca Yusuf Aydemir “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 4 yıl hapis cezası almış, diğer sanıklar delil yetersizliğinden beraat etmişti.
Daha sonra Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, delil yetersizliği ve usul eksiklikleri gerekçesiyle kararı bozarak tüm sanıklar yönünden yeniden yargılama yapılmasına hükmetmişti. Bu süreçte Yusuf Aydemir de tahliye edilmişti.
Yeniden görülen davada tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmiş, ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine dosya yeniden bozulmuştu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin bozma kararı sonrası yargılama süreci devam ediyor.
Ayrıca yürütülen yeni soruşturma kapsamında çocuğun amcası, yengesi, babaannesi ve halasının “suç delillerini yok etmek, gizlemek ve değiştirmek” suçlamasıyla gözaltına alındığı da öğrenildi.
Haber Kaynağı: Ağrı'nın Haber Merkezi | Ajans04.Net Ağrı Haberleri
Henüz yorum yapılmamış.