Son günlerde başta altın olmak üzere güvenli liman olarak görülen değerli metallerden çıkışlar dikkat çekiyor. Bu sene sert yükselen gümüş, İran savaşının başladığı 28 şubat gününden bu yana neredeyse %50 erirken, ons altın da haftaya sert düşüşle başladı.
Peki her savaş belirsizlik ortamında yükselen hatta 2023 yılından bu yana durmadan artan altın ile birlikte diğer metaller neden düşüyor?
Yüksek faiz ortamı geri mi dönüyor?
ABD medyasından CNBC’nin konuştuğu stratejistler yatırımcıların faiz artışı olacağı ya da faizlerin beklenen seviyeden yüksek kalacağı endişesini taşıdıklarını belirtiyorlar. Haberde yatırımcıların, altın başta olmak üzere faiz getirmeyen değerli metallerden nakit veya tahvillere doğru geçtikleri ifade edildi. Hatırlanacağı gibi fed geçen hafta ABD’de faizleri sabit bırakmıştı. Kurum başkanı Powell ise savaş sebebiyle önlerini göremediklerini ancak bir faiz artırımına gitmeyi de düşünmediklerini söylemişti.
ABD tahvillerinde yükseliş…
Buna rağmen ABD 10 yıllık tahvilleri artmaya devam ediyor. Birkaç ay önce %4’ün altına inen faizler, şimdi ise geçen seneki tarife krizinde yer aldığı %4.5 seviyesine yaklaşmaya başladı. İngiltere devlet tahvilleri de 2008’den bu yana gördüğü en büyük seviyeye bugün ulaştı.
Bu bir bilgilendirme haberidir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi olmayıp yatırımlarınızı bu makaleden bağımsız olarak yapmanız gerekmektedir.




Yorumlar
0 yorum